diumenge, 25 de maig del 2008

En què es diferencia un portal d’una pàgina web?


La setmana passada, uns companys de NTAE van exposar un treball de cerca d'informació relacionat amb els portals i les pàgines web més destacades, relacionades amb l’educació. Em va cridar l’atenció la diferència entre ambdós conceptes ja que, malgrat tothom en parla d’ells, segurament no tots tenim clar en què divergeixen. Per aquest motiu he pensat que seria positiu introduir al meu bloc aquesta informació per si a algú li pot ser d’utilitat. Així doncs, comencem!
.
La pàgina web (lloc web) és un servei que proveeix als usuaris d’un sistema per poder emmagatzemar informació, imatges, vídeo o qualsevol contingut via internet. Acostuma a ser corporatiu, és a dir, conté dades d’una sola empresa o grup d’empreses, d’una botiga, d’una pàgina personal, etc.

  • Un petit exemple d’una pàgina web: C.E.I.P Baloo (En aquest centre vaig fer les pràctiques durant aquest any. Us animo a tots a descobrir-lo, veritablement val la pena!)
Metafòricament, un portal és un camí per a arribar a espais web. En un sentit més literal, és una col·lecció de pàgines organitzades en forma temàtica, amb continguts dinàmics com cercadors, foros, chats, blocs, galeries fotogràfiques, bases de dades d’informació… Estan organitzades amb diferents nivells d’usuaris, que poden fer us del contingut d’acord a la seva jerarquia (administrador, moderador, usuari, visitant anònim).

Els portals tenen una actualització constant i requereixen d’un administrador de continguts que és la persona encarregada de mantenir la informació.

Generalment són molt voluminosos i plens d’enllaços. En ells hi acostuma a haver força publicitat de patrocinadors.


Alguns permeten al visitant la personalització del lloc, tant de contingut com de temes (color de fons, de lletres, imatge de fons).

Hi trovem diferents tipologies de portals: públics/privats, gratuït/pagament, general/especialitzat.

Existeixen gran varietat de temàtiques en els portals; de turisme, d’informàtica, de descàrregues... i com no, d’educació (afortunadament!), com els que presento a continuació (dels que podem gaudir i beneficiar-nos de la gran varietat i qualitat dels recursos i els continguts que hi ha en aquests):

Si voleu més informació sobre la diferència entre un portal i una pàgina web recomano descarregar aquest arxiu (PDF. 348 KB)