diumenge, 25 de maig del 2008

Dreamweaver

Ja fa unes quantes setmanes que a la classe de NTAE (Noves Tecnologies Aplicades a l’Educació) vam treballar i experimentar a un nivell molt bàsic amb el programa Dreamweaver, anomenat oficialment Adobe Dreamweaver.

Dreamweaver, creat originalment per Macromedia, actualment és una potent eina de desenvolupament per a web força funcional i fàcil de fer servir en la que podem trobar:

  • Fulls d’estil i capes.
  • Javascript per a crear efectes i interactivitats.
  • Inserció d’arxius multimèdia...

Dreamweaver està disponible per a plataformes Mac i Windows. Actualment és propietat d'Adobe, des que l'any 2005 aquesta empresa va comprar Macromedia, i és venut com a part del paquet de programari Adobe Creative Suite 3.

  • Si vols descarregar-te la versió d’avaluació d’Adobe Dreamweaver fes clic aquí.

Ara bé, encara que Adobe Dreamweaver sigui una eina eficaç per a la creació, edició i disseny web, tot lloc web (sitio web) per a que pugui ser visitat pel públic en general ha d’estar situat en un tipus d’ordinador amb unes característiques especials anomenat servidor.

Sí es cert que podríem pensar que potser el nostre propi ordinador pogués actuar com a servidor, però hem de tenir en compte que aquest hauria de romandre en funcionament les 24h del dia i no permetria un gran nombre de connexions al nostre lloc web. Per aquests motius, és recomanable recórrer a un servidor.

L’allotjament web també s'anomena hosting.


Generalment, el principal problema dels serveis de hosting gratuïts és la publicitat en qualsevol de les seves formes.

Altres característiques importants dels hostings són lògicament la seva mida, la seva estabilitat de funcionament i la seva velocitat. A major mida, major quantitat d’arxius i més grans podran ser aquests.

Amb aquests breus comentaris lògicament no cobreixo tot el que es pot dir dels servidor (ni molt menys!) però sí que ens pot ajudar a tenir una idea general que ens permeti endinsar-nos d’una manera més clara en la cerca dels diferents hostings que existeixen.

Tot allotjament deu estar associat a una direcció per la que s’accedirà al esmentat espai web. Aquesta direcció pot prendre diverses formes com:

Malgrat que el Domini sigui el més important, em centraré en les carpetes web, ja que és el mètode que hem fet servir per a pujar les nostres petis exemples de pàgines web a internet (malgrat que aquestes, hagin estat prèviament facilitades pel mestre de NTAE de la facultat).

Potser us estareu preguntant què és això d’una carpeta web, doncs bé, a un nivell extremadament bàsic és l’allotjament web que quasi sempre és utilitzat per als serveis d’allotjament gratuït.

Per a més informació sobre els Dominis, els Subdominis i les carpetes web recomano visitar: http://www.uterra.com/

Una alternativa a les carpetes web la podreu trobar a Google Page Creator. Aquest és un servei gratuït de Google al que podreu accedir si en teniu o en creeu un compte de correu a GMail.